Om jag blir misstänkt?

För att du eller någon annan ska vara misstänkt måste först och främst en polisanmälan lämnats in. Med all sannolikhet är det IFPI (representanter för skivindustrin) eller Antipiratbyrån/Rättighetsalliansen Europa (representanter för filmindustrin) som har gjort detta. Givetvis så vill de ju att du blir fälld, så de har troligen lämnat in en polisanmälan med många bevis som pekar mot just dig. Skärmdumpar och kontroll av nedladdade filer brukar ingå i en polisanmälan från dessa två organisationer.

Att du är misstänkt för fildelning får man oftast reda på i samband med att polisen knackar på din dörr och gör en husrannsakan. Polisen kommer att ta samtliga dina hårddiskar (även USB-stickor och andra externa hårddiskar) och om datorn är igång under husrannsakan kommer man även att ta kamerabilder på ditt datorskrivbord. Om polisen misstänker att du har tjänat pengar på fildelningen så kommer polisen även beslagta din internetdosa och eventuella pärmar med fakturor och bankutdrag.

I nära samband med husrannsakan kommer du att bli förhörd på polisstationen. Här gör de flesta de två absolut största misstagen. Att erkänna brottet och att inte begära en advokat. Det är polisens uppgift att bevisa vad du har gjort och du behöver inte svara på en enda fråga. Försök inte att lura polisen genom att ljuga eller hitta på egna teorier om varför de där filmerna ligger på din dator, var istället tyst och låt din försvarsadvokat peka på bristerna i bevisningen under själva rättegången. Du har rätt att begära att få samråda med en advokat innan polisförhöret hålls.

Flertalet som har fått sina datorer beslagtagna har överklagat beslutet om beslaget, man vill ju givetvis ha kvar sina semesterbilder och allt annat privat på datorn, men dessa överklaganden har alltid fått avslag. Har dina hårddiskar beslagtagits så kommer du få tillbaka dessa först efter att förundersökningen är nedlagd eller vid en friande dom i rätten.

Efter en lång tid, i vissa fall upp till två år, så kommer du få besked om åklagaren tänker åtala dig eller inte. Om förundersökningen läggs ner så grattis! I annat fall kommer du att bli kallad till huvudförhandling i tingsrätten. Se verkligen till att du har en bra advokat nu, maila oss om du vill ha tips på bra advokater.

Har du blivit misstänkt, hör av dig till oss och berätta hur du har upplevt hela situtaionen. Du kan vara anonym, men tänk på att likställa mail som skicka ett vykort.

Foto av alancleaver_2000

Brottskod 5101 – en kampanj av Ung Pirat
Originaldesign av WooThemes – bearbetning av Jimmy Callin
Kontakt: info@ungpirat.se

Creeper