IPRED

[Se även http://5101.se/kommande-rattegangar/ för brottsmål mot fildelare där åklagaren driver ärendet]

IPRED ger möjlighet för en upphovsman att med hjälp av ett IP-nummer och en tidsangivelse att identifiera vem som står för just det internetabonnemanget. Genom att lämna in en ansökan till tingsrätten kan din internetleverantör tvingas att lämna ut ditt namn och adress.

Nedan finns de IPRED-ärenden i Sverige som vi känner till. Det är ett tidskrävande jobb att få fram dessa uppgifter och vi tar gärna emot alla tips vi kan få, målgruppen hos domstolarna är 7097 för informationsföreläggande. Maila oss på info@ungpirat.se

Pågående ärenden där domstolen ännu inte har bestämt om internetoperatören ska lämna ut kunduppgifterna.

 • 2009-12-07 mål Ä 19591-09 i Stockholms tingsrätt gällande IP-nummer X. IFPI mot Comhem.

Avslutade ärenden där domstolen bestämt att internetoperatören ska lämna ut kunduppgifter

 • 2012-12-21 mål Ä 2707-09 i Solna tingsrätt, Svea Hovrätt ÖÄ 6091-09, Ö 4817-09 i högsta domstolen gällande IP-nummer 77.53.104.102, 27 ljudböcker via en ftp-site. Fem ljudboksförlag mot ePhone.
 • 2009-12-04 mål Ä 9211-09 mål Södertörns tingsrätt gällande IP-nummer 90.228.254.183, ägaren av Swetorrents. Fyra filmbolag mot TeliaSonera.

 

Om du har fått ett hot- eller kravbrev, gör följande:

Har du fått ett hotbrev från den giriga upphovsrättsindustrin? Besvara det och förneka deras påstående. Det är personen som har begått gärningen som är ansvarig, inte den som står abonnemanget. Likaså är det personen som faktiskt har fildelat som är ansvarig. Är den någon annan i din familj, en kompis eller granne? För att veta detta måste ett förhör och husrannsakan genomföras, och det kan enbart Polisen göra. Steg för steg-guide om du får ett hotbrev:

 1. Skanna in och maila hotbrevet till oss på Brottskod 5101. info@ungpirat.se. Vi vill hemskt gärna veta vad som påstås i dessa brev. Du kan vara anonym.
 2. Säkerställ att hotbrevet inte är fejk. Kolla längre ner på denna sida om ditt IP-nummer finns med. Vi hjälper dig gärna.
 3. Lite beroende på hotbrevets påstående, besvara det skriftligt och ta med följande information:
  Ditt namn och adress.
  Varför du skickar detta svarsbrev.
  Att du inte vet någonting om det som påstås. (du har inget krav på att förklara någonting, överhuvudtaget)
  Att du i framtiden kommer använda din konsumentmakt och aldrig mer kommer att köpa en produkt av företaget som äger rättigheterna, enbart på grund av det ogrundade och puckade påståendet.
  En vänlig avslutningsfras där du avslutar med att du kommer att rösta på Piratpartiet 2014, i EU-valet, Riksdagsvalet, Landstingsvalet OCH Kommunvalet.
 4. Formatera och kryptera din hårddisk, eller släng och kp nya.
 5. Öppna upp ditt trådlösa nätverk så att dina grannar har möjlighet att använda det. Domstolen måste ta detta i beaktande.
 6. Läs http://5101.se/hur-kan-jag-skydda-mig/ för att veta hur du fildelar säkrare.
 7. Läs http://5101.se/om-jag-blir-misstankt/ för att veta vad du ska göra om du mot all förmodan skulle bli misstänkt (på riktigt av polisen alltså, inte ett privat företag) för fildelning.
 8. Byt internetoperatör med hänvisning att de inte har arbetat tillräckligt för att skydda dig som kund. En internetoperatör måste faktiskt inte spara dina uppgifter enligt IPRED.
 9. Andas. Ett hotbrev kan upplevas som otrevligt, och delvis är det också det. Därför är det extra viktigt att vi tar fighten mot upphovrättsindustrin så att de inte via politikerna får sig en ny affärsmodell – att skicka ut kravbrev i stil med “Betala in 10 000 kronor, annars stämmer vi dig i domstol”. Vi lever inte i USA, det här måste vi tillsammans få bort. Det gör vi genom att bestrida hotbreven, och röstar på ett parti som gillar fildelning. Se http://5101.se/vad-tycker-partierna/

Brottskod 5101 – en kampanj av Ung Pirat
Originaldesign av WooThemes – bearbetning av Jimmy Callin
Kontakt: info@ungpirat.se

Creeper