Internetleverantörer

En fråga som är viktig vid val av internetleverantör är om leverantören sparar dina abonnemangsuppgifter. Med dessa uppgifter kan musik- och filmbolagen identifiera dig, via IPRED-lagen, och polisen efter en polisanmälan.

Idag har IPRED helt kört fast och vi behöver inte oroa oss för den lagstiftningen (kort så ger det skiv- och filmbolagen rätt att få ut dina uppgifter). Däremot kan polisen alltid begära ut dina abonnemangsuppgifterna, även om brottet enbart ligger på bötesnivå. Före maj 2012 krävdes fängelsenivå. Läs mer på sidorna Hur kan jag skydda mig och Fildelningslagarna.

Vilka internetleverantörer sparar då dina abonnemangsuppgifter? Samtliga som är registrerade hos PTS ska lagra dina abonnemangsuppgifter med tillhörande IP-nummer. Se listan över registrerade här: http://www.pts.se/sv/Bransch/Telefoni/Anmalningsplikt-operatorer/Operatorer—anmalda-och-avanmalda/

Du bör alltså räkna med att samtliga Internetleverantörer idag lagrar dina abonnemangsuppgifter. Det betyder också att Polisen kommer att kunna spåra dig, och val av operatör spelar därmed mindre roll.

Innan datalagringsdirektivet började gälla i Sverige fanns initiativet “Integrity – integritetsmärkt internet”. Tanken var att operatörer som anslöt sig till detta inte skulle spara några uppgifter för att omöjliggöra polisens jakt på fildelare. Tyvärr har vi nu sett att vissa av dessa operatörer sparade på uppgifter ändå, och fildelare har åkt dit. För att visa din ståndpunkt om att detta inte är OK ska du inte välja Blixtvik, idag All tele, eller Ownit, idag Telenor/Bredbandsbolaget/Canal Digital.

Det finns också andra bra skäl att överväga innan du väljer en operatör. Se bland annat http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3784825.ece om automatiskt utlämnande till polisen, vilket är extremt dåligt.

Hur arbetar operatören utanför Europa? Filtrerar operatören din data så att vissa protokoll (exempelvis Skype och Bittorrent) stängs av? Nedan följer en lista på operatörer som du inte bör välja:

  • Telia/Halebop då IP-telefoni (exempelvis Skype) och fildelning (exempelvis bittorent) förbjuds som datatrafik i sina mobila internetabonnemang. Telia hjälper även myndigheterna i Vitryssland att spåra politiska motståndare.
  • Telenor/Glocalnet/Bredbandsbolaget/Canal Digital då IP-telefoni (exempelvis Skype) förbjuds som datatrafik i sina mobila internetabonnemang.
  • Tele2 då IP-telefoni (exempelvis Skype) förbjuds som datatrafik i sina mobila internetabonnemang.
  • Tre då IP-telefoni (exempelvis Skype) förbjuds som datatrafik i sina mobila internetabonnemang.

Brottskod 5101 – en kampanj av Ung Pirat
Originaldesign av WooThemes – bearbetning av Jimmy Callin
Kontakt: info@ungpirat.se

Creeper